BUV-Tool® Bereken uw voordeel, bodemwarmtepomp in vergelijking met luchtwarmtepomp. KLIK HIER

BUV-Tool® Bereken uw voordeel, KLIK HIER

5 redenen om te kiezen voor een bodemwarmtepomp

05 januari 2023 | Blogberichten

Bodemenergie i.c.m. een bodemwarmtepomp is de warmtebron van de toekomst. Milieuvriendelijk, onderhoudsarm en een hoog rendement.

Waarom is de bodemwarmtepomp een goede optie voor uw woning? We leggen u alles uit in deze blog.

 

Wat is bodemenergie?

In de bodem onder onze voeten zit warmte. Hoe dieper, hoe warmer. De warmte in de bodem tot 500 meter noemt men bodemenergie, de diepte na 500 meter is aardwarmte. Het grote verschil tussen bodemenergie en aardwarmte is dat bodemenergie is verwarmd door de zon en aardwarmte door de kern van de aarde.

Bodemenergie is door de Europese Richtlijn voor Hernieuwbare Energie goedgekeurd als hernieuwbare energiebron. Deze warmte i.c.m bodemwarmtepomp is een uitstekende manier om een woning op een comfortabele en duurzame manier te verwarmen of te koelen.

 

Gesloten bodemwarmtewisselaar

Nu vraagt u uw misschien af, hoe komt die warmte uit de bodem terecht in mijn woning?

Hiervoor installeren we een bodemwarmtewisselaar.

Bij ENCOR boren we bronnen voor gesloten bodemwarmtewisselaars. Hierbij wordt tot op grote diepte (op dit moment tot wel 360 mtr!) een verticale bodemwarmtewisselaar (VBWW) geplaatst. In deze warmtewisselaar circuleert een vloeistof (water of water/glycol) die warmte of koude uit het grondwater transporteert naar de bodemwarmtepomp en de warmte of koude uit de woning terug de bodem instopt.

De warmtepomp is aangesloten op een afgifte systeem in het huis (meestal vloerverwarming) waardoor het huis met de warmte of koude uit de bodem verwarmd of gekoeld wordt. Bij Encor verzorgen we de bronboringen voor het systeem, onze installateurs plaatsen en installeren de warmtepomp. Door deze samenwerking ontzorgen we de klant maximaal!

Waarom kiezen voor een bodemwarmtepomp en niet voor een alternatief zoals een luchtwarmtepomp? We leggen het u uit.

 

1. Passief koelen met een bodemwarmtepomp

De bodemwarmtepomp kan koelen en verwarmen. Als de bodemwarmtepomp in verwarmingsbedrijf staat op een koude winterdag, wisselt deze de koude uit de woning om met de warmte uit de bodem. Op deze manier laadt de bron zich op met koude in de winter en andersom met warmte in de zomer. Dit proces heet regeneratie.

Een van de grote voordelen van een bodemwarmtepomp is de passieve koelmodule. Passief koelen houdt in dat de compressor in de warmtepomp uit blijft staan tijdens het koelen, enkel de circulatiepomp staat aan. Hierdoor kost passief koelen weinig tot geen elektriciteit. De koude die in de winter in de bodem is opgeslagen wordt op deze manier gebruikt om de woning af te koelen in de zomer. Tegelijkertijd wordt de warmte in de woning terug de bron ingestopt.

Een luchtwarmtepomp kan niet passief koelen waardoor deze tijdens het koelen veel elektriciteit gaat verbruiken. Ook maakt de luchtwarmtepomp lawaai, wat natuurlijk niet bevorderlijk is als u wilt ontspannen in de tuin.

 

2. Lagere maandlasten met een bodemwarmtepomp, vanaf dag 1

De aanleg van een bodemwarmtesysteem is duurder dan de aanleg van een luchtwarmtepomp systeem, hier kunt u niet omheen. Maar dit geldt alleen voor de investering aan de voorkant, de total cost of ownership (TCO) van een bodemwarmtesysteem is daarentegen stukken lager dan de TCO van een luchtwarmtepomp.

Het prijsverschil in total cost of ownership heeft met een aantal kenmerken van bodemenergie te maken.

Ten eerste heeft een bodemwarmtepomp een hoger rendement, namelijk een COP van 4 tot 6. Ten tweede is de levensduur van een bodemenergiesysteem langer dan die van een luchtwarmtesysteem. Omdat een luchtwarmtepomp meer draaiende delen heeft gaat deze sneller stuk en moet deze om de 8 tot 10 jaar vervangen worden.

Een bodemwarmtepomp gaat daarentegen 20 tot 25 jaar mee en de levensduur van de VBWW is nog vele jaren langer. Na deze 25 jaar hoeft enkel de warmtepomp vervangen te worden, de bron hoeft niet opnieuw te worden geboord.

Wilt u met eigen ogen zien wat het financiële verschil is tussen beide systemen? Vraag dan onze BUV-Tool® aan!

 

3. Hoogste rendement met een bodemwarmtepomp

Een bodemwarmtepomp heeft een hoog rendement. Namelijk een coëfficiënt of performance (COP) tussen de 4 en 6. De COP drukt het rendement van een warmtepomp uit. Hoe hoger de COP, hoe efficiënter de warmtepomp werkt. Als een warmtepomp een COP heeft van 4, dan wordt er voor elke verbruikte kilowatt, 4 kilowatt opgewekt.

Tijdens passieve koeling heeft een bodemwarmtepomp een COP dat kan oplopen tot wel 25 of hoger. Dit komt omdat er bijna geen elektrische bijstook nodig is.

Enorm goedkope koeling dus!

Luchtwarmtepompen hebben daarentegen een laag COP in de zomer, dit komt omdat de luchtwarmtepomp veel elektrische bijstook nodig heeft om de warme buitenlucht om te zetten in koeling.

 

4. Bodemwarmtepomp voorkomt netcongestie

We hebben last van netcongestie, zie het als een file op het elektriciteitsnet. Door de toenemende groei van de opwekking van hernieuwbare energie, kan het net de elektriciteitsproductie niet altijd aan.

Dit kan het behalen van onze klimaatdoelen enorm vertragen, en dat willen we natuurlijk niet!

Met bodemenergie in combinatie met een bodemwarmtepomp kunnen we het aansluitvermogen op het net enorm beperken. Bodemwarmtepompen gebruiken beduidend minder elektriciteit dan luchtwarmtepompen waardoor het net aanzienlijk ontlast wordt.

Bodemwarmtepompen koelen zomers passief, hierbij is bijna geen elektriciteit nodig en het aansluitvermogen en jaarlijks verbruik is stukken lager dan bij een luchtwarmtepomp. Door een lager verbruik en een lagere piekbelasting door de bodemwarmtepomp hoeft u ook minder zonnepanelen aan te schaffen, waardoor de levering van zonnepanelen aan het net ook beperkt kan blijven.

Bodemenergie kan de belasting op het net aanzienlijk ontlasten in vergelijking met een luchtwarmtepomp.

 

5. De bodemwarmtepomp zorgt voor een hoog wooncomfort

Luchtwarmtepompen maken lawaai en komen in de tuin te staan of tegen de woning aan. Veel mensen ervaren dit als een beperkende factor van het wooncomfort. Vooral in woonwijken is dit vervelend omdat buren er ook last van kunnen krijgen.

Een bodemwarmtepomp is in tegenstelling tot een luchtwarmtepomp geruisloos en staat in de woning. Hierdoor heeft niemand last van hinderlijke tonen en kijkt u niet constant tegen de warmtepomp aan.

 

Ten slotte…

Duurzaam bouwen is de toekomst, bodemenergie is hier een essentieel onderdeel van. Een onuitputtelijke bron van hernieuwbare energie, recht onder onze voeten!

Bent u enthousiast geworden over bodemenergie of bent u nog niet overtuigd van dit concept? Neem dan contact met ons op, dan helpen we u verder!

NEEM CONTACT
MET ONS OP